Aromatherapie

olie
Aromatherapie… wat is dat?

Iedereen heeft wel eens gehoord van aromatherapie, maar niet iedereen weet wat aromatherapie is. De meeste mensen denken bij aromatherapie aan wellness en lekkere geurtjes. En dat klopt!
Maar het is veel breder dan dat. Zo worden essentiële oliën al jaren toegepast voor cosmetische doeleinden, als smaakstoffen in de voedingsindustrie en voor verschillende therapeutische doeleinden in de reguliere en alternatieve gezondheidszorg. Maar wat is aromatherapie nu eigenlijk? Waar komen essentiële oliën vandaan? En wat doen ze?

Aromatherapie richt zich op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid en het genezen van aandoeningen met gebruikmaking van essentiële oliën. De levenskracht, die in deze oliën verzameld is, wordt als het ware op de patiënt overgedragen en zal bijdragen tot het herstel van het natuurlijke evenwicht in zijn of haar lichaam. Iedere olie is in zekere mate antiseptisch en heeft daarnaast specifieke eigenschappen, die zich richten op één of meer organen en/of aandoeningen. Het gaat hierbij om een selectief proces, waarbij uitsluitend schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld, terwijl de onschadelijke en nuttige ongemoeid blijven. Dit vormt dus een scherp contrast met vele, langs synthetische weg geproduceerde geneesmiddelen, die weliswaar eveneens schadelijke bacteriën doden, maar daarbij tegelijkertijd een groot aantal onschadelijke en wellicht voor het lichaam nodige bacteriën meenemen. Het gebruik van essentiële olie zal dan ook, bij geëigend gebruik, zelden neveneffecten tot gevolg hebben. Essentiële oliën worden door het lichaam opgenomen via inhalering, de huid of de slokdarm en verlaten het door de huid, de urine of de ontlasting.

 

Bron: SANGO Stichting Aromatherapie

 

 

aromatherapie

Maar… hierover is nog veel meer te vertellen…

gattefosseAromatherapie is een onderdeel van de kruidengeneeskunde en gebruikt de essentiële olie van planten als therapeutisch onderdeel bij de behandeling van diverse klachten op lichamelijk, geestelijk en emotioneel gebied. Een holistische benadering dus.
De term ‘aromatherapie’ is voor het eerst gebruikt in 1937 door parfumeur en scheikundige René Gattefossé (zie afbeelding hiernaast).
Nadat hij op een dag zijn linker hand ernstig brandde terwijl hij bezig was met het samenstellen van een nieuw parfum en die hand instinctief in een kom met lavendelwater doopte om te koelen ontdekte hij in de dagen die daarop volgden dat lavendel enorm hielp bij het herstel van zijn brandwond.

Gattefossé was zo onder de indruk dat hij besloot verder onderzoek te doen naar de geneeskrachtige werking van de oliën van planten.
Hij noemde de behandeling met deze oliën aromatherapie.

Aromatherapie schrijft een heilzame werking toe  aan een groot aantal essentiële oliën.
Ze ondersteunen het zelfgenezend vermogen van het organisme (mens en/of dier).

Auteur: Gabi Bakker-Kuessner

 

 

 

 

my oily adventure