My Oily Blog

“Geurtjes” echt begrijpen: Werken essentiële oliën echt?

Je houdt ervan hoe je voorhoofd en slapen tintelen als je je haar wast met Lavender & Mint Daily shampoo en de mint frisheid na het poetsen van je tanden. Herinner je je die verkoelende sensatie? Het zijn de bestanddelen in pepermunt die je lichaam vertellen dat het koud is, ongeacht de temperatuur buiten.

Als je van essentiële oliën houdt en niet bang bent om het de wereld te laten weten, is de kans groot dat vrienden vragen hebben gesteld als “Zijn essentiële oliën niet werkelijk maar een hoax?” of “Werken essentiële oliën werkelijk?”
Je kunt de eerste vraag met “nee” beantwoorden en de tweede met “ja”. Pepermunt is slechts één voorbeeld van het feit dat essentiële oliën een echte kracht hebben, maar die kracht gaat veel verder dan een ijskoud gevoel tijdens een massage of onder de douche.

Je hebt waarschijnlijk anderen horen praten over hoe essentiële oliën voor hen werken of zelf ervaren hoe ze werken, maar je weet misschien niet hoe of waarom. Blijf lezen voor alle antwoorden!

Essentiële oliën in oude beschavingen

Eeuwenlang hebben culturen over de hele wereld zich gericht op essentiële oliën in hun voortdurende zoektocht naar wellness. Oude Egyptenaren, Romeinen, Perzen en Duitsers gebruikten essentiële oliën voor zaken als het verheffen van spirituele en religieuze praktijken, het verbeteren van schoonheidsroutines, het toevoegen van smaak aan voedsel en het ondersteunen van het algemene welzijn. Maar is er enige wetenschap die deze voordelen ondersteunt? Ja!

 

Hoe gebruik je Pepermuntolie voor de spanning in je hoofd?

De wetenschap van hoe essentiële oliën werken

Als je eeuwenoude praktijken wilt aanpassen aan het hedendaagse gebruik, moet je serieus onderzoek doen naar essentiële oliën.
Bij Young Living’s D. Gary Young Research Institute houdt Chief Science Officer Mike Buch toezicht op toonaangevende analytische laboratoria waar wetenschappers de zuiverheid en potentie van onze oliën testen, en duikt hij in onderzoek naar de effecten en voordelen van deze plantaardige krachtpatsers. Het onderzoek van het instituut heeft geleid tot een steeds groter wordende bibliotheek van onderbouwde etherische olieclaims.

Vorig jaar werkte het instituut samen met enkele van ’s werelds toonaangevende onderzoeksinstituten om meer dan 50 studies uit te voeren om ervoor te zorgen dat onze producten doen wat wij beweren dat ze doen.

Als je de wetenschap eenmaal begrijpt, kun je het beste uit de olie halen – en dat met een gerust hart doen. Blijf lezen om te leren wat een essentiële olie is en hoe deze stoffen in wisselwerking staan met de zintuigen.

Laten we nog eens kijken naar onze beste vriend, de pepermuntolie.
De bestanddelen waaruit de olie bestaat, zijn onder andere menthol*, menthon en menthylacetaat. Deze essentiële olie zou niet werken als pepermunt zonder hen. Hetzelfde geldt voor alle essentiële oliën. Elke olie heeft een unieke combinatie van bestanddelen, en elke combinatie leent zich voor een ander gebruik. Reken maar uit en je ontdekt al snel een krankzinnige hoeveelheid voordelen.

De bestanddelen hebben een aantal zeer bijzondere vaardigheden, en daar maken we graag gebruik van. Hiermee winnen wij het van hoestbuien als onze keel pijnlijk is en maken wij bij voorbeeld pijnstillende crèmes aan voor op overbelaste spieren. Beide producten zorgen voor een verkoelend gevoel door menthol, het hoofdbestanddeel van Pepermunt.

Maar hoe werkt dat dan in ons lichaam?

Zonder receptoren zou je die super koelende krachten niet voelen. Receptoren zijn proteïnen die zich specifiek binden met verschillende soorten moleculen om de chemische communicatie in ons lichaam te vergemakkelijken. Jij hebt miljoenen receptoren in en op je lichaam, maar we willen ons richten op je zintuiglijke en thermoreceptoren, omdat zij degene zijn die betrokken zijn bij het contact, de smaak en de geur.

 

Wanneer verbindingen in etherische oliën zich binden aan receptoren, veroorzaken ze specifieke effecten in ons lichaam, afhankelijk van de bestanddelen van de olie en de manier waarop je het hebt aangebracht – op het oppervlak, op het aroma of op het inwendige.

Reukzin

Van alle zintuigen hebben etherische oliën het meeste effect op je reukzin. Laten we in ware wetenschappersstijl wat dieper duiken en kijken of de neus het echt weet.

Volgens een studie gepubliceerd door het National Center for Biotechnology Information is de reukzin een van de eerste zintuigen die de mens heeft ontwikkeld. Vanaf het begin hebben de mensen de fantasievolle manier van hun reukzin-wetenschap gebruikt om voedsel, potentiële paringspartners, gevaren, vijanden en nog veel meer te identificeren. Voor de meeste levende wezens is geur een belangrijke manier om met onze omgeving om te gaan.

 

 

 

Hoeveel receptoren zijn er dan gewijd aan de reukzin?

We dachten dat je het nooit zou vragen. Je vindt maar liefst 100 miljoen of meer receptoren verpakt in een gebied van ongeveer 2,5 vierkante centimeter! Geen wonder dat etherische oliën gek goed zijn in het opwekken van bepaalde emoties of specifieke herinneringen – je hebt al die reukreceptoren die gewoon wachten om signalen naar je hersenen te sturen!

Wil je het nog beter weten? Lees ook even HIER

 

Werken etherische oliën?

Absoluut. Als je ze correct gebruikt. Etherische oliën bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen en voordelen; maar om er het meeste uit te halen, moet u ze op de juiste manier gebruiken. Elke olie is afkomstig van een unieke plant, wat betekent dat ze unieke bestanddelen en eigenschappen hebben, dus ze hebben allemaal een ander gebruik.

Meer weten?
Stuur mij dan gerust een berichtje, ik zal mijn best doen je vragen te beantwoorden.

 

 

 

 

my oily adventure