Essentiële Oliën

essential oil

Essentiële olie… wat is dat?

Essentiële oliën worden ook wel etherische, aromatische of vluchtige oliën genoemd. Dit zijn geurstoffen die worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant. Deze geurende oliën bevatten de essentie, de Chi, de levenskracht van de plant. Deze Chi energie kan bijdragen aan uw levenskracht en welzijn. Door het gebruik van essentiële oliën kunt u de kwaliteit van de lucht in uw huis, werkkamer of slaapkamer en zelfs auto sterk verbeteren. Door een ontspannend of energiegevend bad of massage kunt u uw lichamelijke en/of geestelijke ongemakken (sterk) verlichten.

ESSENTIËLE OLIËN: ‘DUURKOOP IS GOEDKOOP’

Echte 100% zuivere, onvervalste en onverdunde essentiële oliën van een gecontroleerde kwaliteit kunnen niet goedkoop zijn. Daarvoor zijn het vergaren, de aanplanting, het productieproces en de controles te tijdrovend. Om u een idee te geven: voor één druppel rozenolie moeten de blaadjes van 200 (met de hand geplukte) rozen worden gedistilleerd. De hoge concentratie zorgt ervoor dat bij toepassing maar weinig olie gebruikt hoeft te worden. Gemiddeld bevat 1 ml essentiële olie 20 tot 25 druppels. Bij de aanschaf van een olie doet men er goed aan na te gaan of de olie gegarandeerd zuiver is. Dus niet gemengd, niet aangelengd en niet verdund, anders heeft de olie weinig tot geen therapeutische waarde en kan soms zelfs gevaarlijk zijn. Dit houdt in dat een enkelvoudige zuivere essentiële olie maar één ingrediënt bevat. Dit ingrediënt is de Latijnse naam van de essentiële olie.

 

Bron: SANGO Stichting Aromatherapie

 

 

 

essential oil

Maar hoe wordt etherische olie gewonnen?
Wat is de kracht van etherische olie? En hoe kun je etherische olie gebruiken?
In dit artikel gaan we in op de winning, eigenschappen en toepassing van etherische olie.

 

ETHERISCHE OLIE WINNEN
 
Stoomdestillatie
Etherische olie wordt vaak verkregen met behulp van stoomdestillatie. Door stoom door de olierijke plantdelen te leiden, vervliegt de olie met de stoom. Zodra de stoom is afgekoeld tot water en de olie weer vloeibaar is, kan de olie van het water worden gescheiden.
Droge destillatie
Een andere methode om etherische olie te winnen is droge destillatie. Deze methode wordt bij bepaalde houtsoorten gebruikt. Door het hout te verwarmen, verdampt de olie. Vervolgens kan de damp worden gecondenseerd.
Persen

Om etherische olie uit de schil van bijvoorbeeld citrusvruchten te verkrijgen, maakt men gebruik van persen. Door de schil met een mechanische pers onder druk te zetten, komt de etherische olie vrij.

DE KRACHT VAN ETHERISCHE OLIE
Etherische olie staat bekend om haar geneeskrachtige en heilzame werking. Zo kan de olie bijdragen aan het zuiveren van het lichaam, het herstellen van de hormoonhuishouding en het bevorderen van de spijsvertering. Ook op het immuunsysteem en de gemoedstoestand kan etherische olie een positieve invloed hebben.

ETHERISCHE OLIE EN THERAPIE
Een bekende toepassing van etherische olie is aromatherapie. Bij deze complementaire therapie worden fysieke en mentale aandoeningen als luchtweginfecties, spierpijn, stress en depressie verlicht met behulp van etherische oliën. Dit gebeurt onder andere door massage en inhalatie. Etherische olie kan gebruikt worden om klachten te verlichten, maar ook om klachten te voorkomen.
 

Auteur: Gabi Bakker-Kuessner

 

My Oily Adventure